Porch Of Heaven
jackart
(6702)
kryger 2007-01-08 18:02
Kolejne już zdjęcie z tego samego miejsca które sprawia, że żałuję że będąc we wrześniu na Molo na wschodzie słońca nie zrobiłem własnej wersji tej ławki ;)
Szeroki kąt robi swoje, jest przyjemne wrażenie obejmowania takiego wycinka, jaki widzimy własnymi oczami.
Mam tylko dwie uwagi techniczne:
1) Trochę mały kontrast, obraz wygląda na nieco zamglony
2) KOMPRESJA! Obrazek ma 77kb, przy dokładniejszym przyjrzeniu widać to na szczegółach.
W załączniku wersja workshopowa. Nie sugeruję, że "widziałbym ten obraz takim", bo nie wydaje mi się, by był lepszy od oryginału; ninaL zwróciła uwagę na maszty, zgrzebnie je wymazałem, pomajstrowałem też przy kontraście, nasyceniu i odcieniu. Mam nadzieję, że trochę pogłębiło to siłę wyrazu tego zdjęcia!
pozdrawiam, Łukasz
|
||||
|
||||
![]()
Łukaszu jeszcze jedna uwaga dotycząca masztów. Mówiąc o wycinaniu raczej miałem na myśli inne skadrowanie zdjęcia niż usuwanie masztów poprzez klonowanie. Ja wiem - tutaj jest już gotowa fotografia i o przejściu parę metrów dalej czy bliżej aby zrobić inne ujęcie mowy być nie może.
Generalnie staram się trzymać zasady, aby integralnych elementów budowli nie usuwać, wyjątek stanowić mogą jedynie linie energetyczne lub skrzynki wiszące na ścianach. Pozdrawiam Jacek |
|
||||
|
||||
![]()
Dziękuję za miłe słowa o WS - wydaje mi się, że radykalne kroki łatwiej wykonuje się w odniesieniu do nie swoich prac, myślę że w stosunku do własnego zdjęcia bym takiego czegoś nie zrobił (wiadomo, zawsze trochę szkoda coś uciąć, czy diametralnie zmienić - brakuje nieco dystansu).
Co do klonowania i modyfikacji rzeczywistości - zdaje mi się, że regulamin TE formalnie zabrania takiej modyfikacji zdjęć... [chociaż MI zdarzyło się kilkakrotnie, choćby na moim najostatniejszym zdjęciu - Pegasus; no bo jakże nie usunąć koniuszka drzewa i kawałka latarni, która WSZYSTKO psuje? ;)] |
|
||||
|
||||
![]()
Bez przesady. Co do gałęzi która wejdzie w niebo i psuje kadr, nie mam wątpliwości czy wyciąć czy nie. Generalnie jak w przypadku przechodniów odpowiada to zasadzie że przed momentem mogło jej w tym miejscu nie być, i nie burzy rzeczywistości.
Zdarza się że posunę się nawet nieco dalej http://www.trekearth.com/workshops/522894/photo82916.htm Na tej samej zasadzie uważam że można wyretuszować np graffiti na ścianie, albo dorobić nieco nieba aby poprawić kadr http://www.trekearth.com/workshops/502464/photo79052.htm ale nie jest to ingerencja w sam fotografowany obiekt. Pozdrawiam Jacek |
![]() |
Thread Tools | |
|
|